شیوه‌ای نوین به منظور جلوگیری از یخ زدن بال هواپیما ارائه شد

یکی از معضلات هواپیما یخ‌زدگی بال است که مقابله با آن در سیستم­‌های مرسوم، عموماً بر پایه گرفتن هوای گرم از موتور است که این روش باعث افت توان موتور، افزایش مصرف سوخت و اتلاف قابل توجه انرژي می‌شود.

تاریخ ویرایش: 13 تیر ماه 1402

گروهی از پژوهشگران کشورمان به منظور جلوگیری از یخ زدن و يخ‌زدايي بال‌و دم هواپیما به طراحی و ساخت سامانه جدیدی پرداختند.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، عضو هیئت علمی دانشگاه و مدیر عامل یک شرکت دانش‌بنیان پدیده یخ زدگی را پدیده‌ای خطرناک در طول پرواز دانست و گفت: به دلیل پرواز هواپیما در ارتفاع‌های زیاد و افت دما، ذرات آب موجود در هوا با برخورد به بال و سطوح پروازي یخ مي‌زنند که می‌تواند باعث ایجاد شرایطی بحرانی در پرواز شده و مخاطراتی را برای هواپیما ایجاد کند. از این رو مهندسان طراح هواپیما همواره در پی یافتن راهکارهای کارا و به‌صرفه برای مقابله با یخ‌زدگی و یا یخ‌زدایی بوده‌اند. یکی از راهکارهای مدرن امروزه که در چند سال اخیر مورد توجه دفاتر طراحی و سازندگان به‌روز دنیا از جمله بوئینگ و ایرباس بوده است، استفاده از تکنولوژی الکتروترمال بر روی ساختارهای سازه‌ای کامپوزیتی مي‌باشد.

شیوه‌ای نوین به منظور جلوگیری از یخ زدن بال هواپیما ارائه شد

وی با اشاره به مصرف بالاي انرژي در روش‌هاي مرسوم مقابله با یخ‌زدگی گفت: یکی از معضلات هواپیما یخ‌زدگی بال است که مقابله با آن در سیستم­های مرسوم، عموماً بر پایه گرفتن هوای گرم از موتور است که این روش باعث افت توان موتور، افزایش مصرف سوخت و اتلاف قابل توجه انرژي می‌شود.

طراحی سیستم الکتروترمال در کشور انگلستان

عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به فناوری سیستم ضد یخ الکتروترمال بیان کرد: در چند سال اخیر مهندسان دنیا با به‌کارگيري سیستم الکتروترمال روی هواپیماهای مدرن سعی بر رفع این معضل بزرگ در صنعت هوایی دارند. در اين روش لايه‌هاي کامپوزيتي سازه بال توسط آلياژهاي خاصي از آلومينيوم، تيتانيوم و روي پوشش‌دهي مي‌شوند و متناسب با جريان الکتريکي اعمال شده به اين سطح، گرما توليد می‌شود. این سیستم که در مجموع شرایطی بهینه‌تر از نظر وزنی، حجمی و مصرف سوخت نسبت به سیستم های مرسوم ضد یخ دارد، تا ١٠ درصد مي‌تواند در مصرف انرژي صرفه‌جويي کند که اين مقدار براي يک هواپيماي مسافربري رقم قابل توجهي است.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان تکنولوژی مذکور را مختص به کمپانیGKN انگلستان خواند و افزود: این شرکت با کمک ظرفیت‌های علمی موجود در دانشگاه در بحث R&D این تکنولوژی مشغول فعالیت است. این فعالیت پژوهشی با حمایت ستاد توسعه هوایی و هوانوردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال انجام است و قرار است نمونه مهندسی پنل مذکور طی 10 ماه آینده تولید شود.

وی در ادامه افزود: این شرکت به عنوان یک دفتر طراحی هواگرد کامل، ارائه دهنده دانش فنی در صنعت هوایی و هوانوردی است. محصول عمده آن طراحی، تحلیل و تولید  نقشه‌های ساخت سازه و سیستم‌های هوایی است. این شرکت تنها همکار بخش خصوصي طرح کلان ملی طراحی هواپیمای مسافربری 150 نفره است، که با مرکزیت دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حال انجام است و طراحی 13 زیر سیستم از 20 زیر سیستم اصلی این پرنده در اختیار شرکت سيگما است.

با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ساخت اولین پرنده بدون سرنشین صورت گرفت

همچنین این شرکت با حمایت معاونت علمی در قالب تسهیلات بانکی، در حال ساخت اولین پرنده بدون سرنشین داکت فن بنزینی با مداومت پروازی بیش از 5/1 ساعت و قابلیت مانور پذیری بالا در مواجهه با موانع است، که می‌تواند کاربردهای متعددی در حوزه محیط زیست، کنترل ترافیک و تصوير ‌برداری هوایی داشته باشد. از دیگر محصولات مهم این شرکت، تولید نرم‌افزار جامع بارگذاری سازه‌های هوایی با نام "PALS" با مشارکت دانشگاه شهید بهشتی، و نرم‌افزار تحلیلی ارزیابی عمر خستگی سازه‌های هوایی با مشارکت دانشگاه صنعتی امیرکبیر به نام "FlaiAUT" است.

بیشتر بخوانید
تبلیغات
پلتفرم کمپانکست
ایران سرور - خرید هاست دامین سرور هاست ابری
دیدگاه کاربران
  • دهقان  |  16 بهمن ماه 1401
    سلام شماره تماس میشه بهم بدین، بهتون ایمیل هم زدم. کارم مهمه. در رابطه با این مقاله است.
فرستادن دیدگاه جدید
واژه‌های کلیدی : هوافضا بال هواپیما یخ زدگی