نگاهی به ماموریتهای پروژه «آپولو» / همه مردانی که قدم بر روی ماه گذاشتند
در جریان طرح «آپولو» و به دنبال آزمایش سختافزارهای این برنامه در مدار زمین و ماه توسط سفینههای آپولو ۷ تا ۱۰، بالاخره مرحله نهایی و اصلی کار یعنی فرود بر ماه با پرتاب سفینه آپولو-۱۱ در ۱۶ ژوئیه ۱۹۶۹ آغاز گردید.
در جریان طرح «آپولو» و به دنبال آزمایش سختافزارهای این برنامه در مدار زمین و ماه توسط سفینههای آپولو ۷ تا ۱۰، بالاخره مرحله نهایی و اصلی کار یعنی فرود بر ماه با پرتاب سفینه آپولو-۱۱ در ۱۶ ژوئیه ۱۹۶۹ آغاز گردید.
به گزارش ایسنا؛ سفینههای آپولو گرچه ظرفیت سه نفر را داشتند اما در مدار ماه یک فضانورد در ناو اصلی میماند و به گرد ماه میچرخید و دو نفر دیگر با سفینه ماهنشین بر سطح ماه فرود میآمدند.
در جریان پرواز آپولو ۱۱، روز ۲۰ ژوئیه نیل آرمسترانگ و باز آلدرین با ماهنشین خود را به سطح ماه رساندند. در آنجا آرمسترانگ به عنوان نخستین انسانی که بر روی کرهای غیر از زمین پا نهاده، نام خود را در تاریخ فضانوردی به ثبت رساند. پس از او باز آلدرین بر روی ماه به راهپیمایی پرداخت. در این زمان مایکل کالینز با ناو اصلی به گرد ماه میچرخید. قدم زدن بر روی ماه حدود دو ساعت به طول انجامید و سوغات ماهنوردان، ۲۲ کیلو از خاک و سنگ ماه بود که با خود به زمین آوردند.
پس از اتمام مأموریت، دو فضانورد با ماهنشین خود را به سفینه اصلی در مدار ماه رساندند و ماهنشین را در مدار رها کردند. سپس آپولو-۱۱ به سوی زمین حرکت کرد و روز ۲۴ ژوئیه در آبهای اقیانوس آرام فرود آمد.
آپولو-۱۲ در ۱۴ نوامبر ۱۹۶۹ با سه سرنشین به نامهای کنراد، گوردون و بین راهی ماه شد. در جریان این سفر، کنراد و بین با ماهنشین بر سطح ماه فرود آمدند. عملیات آنها در خارج از سفینه، طی دو مرحله و به مدت تقریبی ۸ ساعت انجام گردید. سپس ماهنوردان با ۴۰ کیلوگرم از خاک و سنگ ماه سطح این کره را ترک گفتند. آپولو-۱۲ روز ۲۴ نوامبر در اقیانوس آرام فرود آمد.
سفینه آپولو-۱۳ در ۱۱ آوریل ۱۹۷۰ با سه سرنشین به نامهای جیمز لاول، جان سوئیگرت و فرد هیز کیپ کاناورال را به مقصد ماه ترک گفت، اما در نیمه راه به علت انفجار مخزن اکسیژن و احتمال بروز خطری جدی برای سرنشینان ناچار به بازگشت شد. سفینه آپولو-۱۳ روز ۱۷ آوریل در اقیانوس آرام فرود آمد به این ترتیب هیچ کدام نتوانستند در ماه کاری انجام دهند.
در این رابطه بخوانید:
12 مردی که قدم بر روی ماه گذاشتند (+تصاویر)
در ۳۱ ژانویه ۱۹۷۱ آپولو-۱۴ با سه سرنشین به نامهای آلن شپارد، استوارت اروسا و ادگار میچل راهی فضا گردید. شپارد و میچل توسط ماهنشین در ماه فرود آمده، طی دو راهپیمایی به مدت تقریبی ۹ ساعت بر سطح این کره به تحقیق پرداختند. پس از اتمام مأموریت و برداشتن ۴۴ کیلوگرم نمونه از خاک و سنگ، فضانوردان ماه را ترک گفته، به زمین برگشتند. آپولو-۱۴ با سه سرنشین خود روز ۹ فوریه در اقیانوس آرام فرود آمد.
آپولو-۱۵ نیز در ۲۶ ژوئیه ۱۹۷۱ با سه سرنشین به فضا پرتاب شد. در جریان این پرواز، اسکات و ایروین با مه نشین در ماه فرود آمدند و طی سه راهپیمایی جمعاً حدود بیست ساعت را بر روی ماه به تحقیق گذراندند.
این دو پس از برداشتن ۷۸ کیلوگرم از خاک ماه به درون مه نشین رفته، ماه را ترک گفتند. با اتصال مهنشین به سفینه اصلی فضانوردان و محموله به آپولو-۱۵ منتقل شده، ماهنشین را رها کردند. هر سه فضانورد، سالم در اقیانوس آرام فرود آمدند.
در ۱۶ آوریل ۱۹۷۲ پرتاب آپولو-۱۶ توسط ناسا صورت گرفت. در مدار ماه دو تن از فضانوردان ناو به نامهای جان یانگ و چارلز دوک از نفر سوم توماس ماتینگلی جدا و با ماهنشین راهی سطح این کره شدند.
یانگ و دوک طی سه راهپیمایی در سطح ماه حدوداً ۲۰ ساعت خارج از سفینه فعالیت کردند که شامل ۲۷ کیلومتر رانندگی و انجام تحقیقات علمی در این کره بود. آنها قریب به ۱۰۰ کیلوگرم خاک ماه را با خود به زمین آوردند. آپولو-۱۶ با سه فضانورد خود روز ۲۷ آوریل در اقیانوس آرام فرود آمد.
آپولو-۱۷ در ۷ دسامبر ۱۹۷۲ با سه سرنشین به نامهای یوجین سرنان، رونالد ایوانز و هاریسون اشمیت به فضا پرتاب و راهی مدار ماه شد. سرنان و اشمیت طی سه بار راهپیمایی، حدود ۲۰ ساعت به تحقیق در سطح ماه پرداختند، ۳۵ کیلومتر رانندگی کردند و ۱۱۰ کیلوگرم از خاک این کره را به زمین آوردند.
روز ۱۹ دسامبر ۱۹۷۲، مأموریت سفینههای آپولو در کره ماه، با فرود آپولو-۱۷ در آبهای اقیانوس آرام پایان یافت. به این ترتیب طی ۶ مأموریت آپولو، ۱۲ انسان زمینی، بر ماه قدم گذاشتند.
تصاویر بیشتر:
- 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر) - 1 شهریور ماه 1403
برنامههای بلندپروازانه برای ساخت سکوی پرتاب و فرود روی ماه - 1 شهریور ماه 1403
آزمایش موتور فراصوت توسط استارتاپ نیو فرانتیر ایرواسپیس - 31 مرداد ماه 1403
هواپیمای فضایی استارتاپ داون ایرواسپیس به سرعت فراصوت دست یافت - 7 فروردین ماه 1403
چند ایرانی هواپیمای شخصی دارند؟