سازمان فضایی اروپا (اِسا)
سازمان فضایی اروپا (European Space Agency)، که با نام کوتاه اِسا (ESA) شناخته میشود، دروازهی اروپا به فضا است و مأموریت آن، شکل دادن و گسترش تواناییهای فضایی اروپا و اطمینان بخشیدن به ادامهی سرمایهگذاری برای رساندن مزایا به شهروندان اروپا و جهان میباشد.
اِسا چیست؟
سازمان فضایی اروپا (European Space Agency)، که با نام کوتاه اِسا (ESA) شناخته میشود، دروازهی اروپا به فضا است و مأموریت آن، شکل دادن و گسترش تواناییهای فضایی اروپا و اطمینان بخشیدن به ادامهی سرمایهگذاری برای رساندن مزایا به شهروندان اروپا و جهان میباشد.
اِسا، یک سازمان بینالمللی با 18 کشور عضو است که با هماهنگ کردن منابع مالی و فکری اعضای خود، میتواند عهده دار برنامهها و فعالیتهایی فراتر از اهداف هر کشور واحد اروپایی شود.
اِسا چه کاری انجام میدهد؟
کار اِسا تنظیم کردن برنامهی فضایی اروپا و انجام کامل آن است. برنامههای اِسا برای فهم بیشتر دربارهی زمین، فضای پیرامون آن، جهان و منظومهی خورشیدی ما، و ارتقاء صنایع اروپا است. اِسا همچنین با سازمانهای فضایی خارج از اروپا همکاری نزدیک دارد.
در تصویر بالا فضانورد اِسا، هانس اشلگل (Hans Schlegel) را می بینید که در بیرون آزمایشگاه فضایی کُلُمبوس (Columbus) طی مأموریت اِس تی اِس-122 در حال کار است.
کشورهای عضو اِسا کدامند؟
اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، ایرلند، ایتالیا، لوگزامبورگ، هلند، نروژ، پرتغال، اسپانیا، سوئد، سویس وبریتانیا کشورهای عضو اِسا هستند. کانادا نیز در برخی پروژهها تحت یک توافقنامهی همکاری، شرکت میکند.
مجارستان، رومانی و لهستان "کشورهای همکاریکنندهی اروپایی" هستند. همچنین، استونی و اسلونی اخیراَ توافقنامهی همکاری با اِسا را امضا کردهاند.
مقر اِسا کجا است؟
پایگاه مرکزی اِسا در پاریس است، جایی که سیاستهای کلّی و برنامهها در آن طرحریزی میشود. اِسا همچنین پایگاههایی در تعدادی از کشورهای اروپایی دارد که هرکدام دارای مسئولیتهای مختلفی هستند:
EAC، مرکز فضانوردی اروپا در کلن، آلمان؛
ESAC، مرکز نجوم فضایی اروپا در کانادا و مادرید اسپانیا؛
ESOC، مرکز عملیات فضایی اروپا در دارمشتاد، آلمان؛
ESRIN، مرکز مشاهدات زمینی اِسا در فراسکاتی، نزدیک رم، ایتالیا،
ESTEC، مرکز پژوهش و فناوری فضایی اروپا، نوردویک، هلند.
اِسا همچنین دارای دفاتر ارتباطی در بلژیک، آمریکا و روسیه و نیز دارای یک پایگاه پرتاب در گویان فرانسه و ایستگاه ردیابی زمینی در بخشهای گوناگونی از جهان میباشد.
چند نفر برای اِسا کار میکنند؟
در حدود 2000 کارمند از همهی کشورهای عضو برای اِسا در حال کار هستند. این تعداد شامل دانشمندان، مهندسان، متخصصان فناوری اطلاعات و پرسنل اجرایی میشوند.
پشتوانهی مالی اِسا از کجا است؟
فعالیتهای الزامی اِسا (برنامههای دانش فضایی و بودجهی کلّی) توسط کمکهای مالی همهی کشورهای عضو سازمان پشتیبانی میشود. این کمکهای مالی بر پایهی تولید ناخالص داخلی هر کشور محاسبه میگردد. افزون بر این، اِسا تعدادی از برنامههای اختیاری را هدایت میکند. هر کشور عضو تصمیم میگیرید که میخواهد در کدام برنامهی اختیاری شرکت کرده و تا چه اندازه هزینه کند.
بودجهی اِسا چقدر است؟
بودجهی سال 2009 اِسا 3591 میلیون یورو بوده است.
اِسا چگونه اداره میشود؟
یک انجمن، به عنوان هیئت حاکمهی اِسا میباشد که این انجمن، خطوط مشی اساسی را فراهم میکند که در آن، اِسا برنامهی فضایی اروپا را گسترش میدهد. هر کشور عضو، در انجمن نماینده شده و یک حق رأی، صرفنظر از اندازه و کمک مالی آن، دارد.
اِسا توسط یک رئیس کل اداره میشود. رئیس کل هر چهار سال توسط انجمن انتخاب میگردد. هر بخش پژوهشی اختصاصی نیز مدیر مربوط به خود را دارد که مستقیماَ به رئیس کل گزارش میدهد.
تهیه و ترجمه: علیرضا علیحسینی، پورتال هوافضای ایران
- 4 آبان ماه 1398
کوماک (COMAC) - 1 آبان ماه 1398
فدراسیون بینالمللی فضانوردی (IAF) - 19 مهر ماه 1398
شورای مشورتی نسل فضا - 4 مرداد ماه 1398
آژانس فضایی برزیل (AEB) - 4 مرداد ماه 1398
اداره کل ملی هوانوردی و فضای آمریکا، ناسا (NASA) - 17 خرداد ماه 1398
سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری، ایکائو (ICAO)
-
طاها | 26 تیر ماه 1394
ممنون از مطالبتون -
Gavid bagheri | 30 فروردین ماه 1403
من فکر میکنم که ایستگاه پرتاب فضا پیما ها در مرکز هر۲ قطب شمال وجنوب قرارگیرد لاکن حمل ومونتاژ وآماده سزی آن امکان دارد اطلاعیی ندارم