اسپیسایکس در حال آمادهسازی بزرگترین موشک جهان / الحاق استارشیپ به غول عظیمالجثه سوپر هوی / رقابت غولهای فضایی
عملیات الحاق استارشیپ به سوپرهوی انجام شده است. با احتساب ارتفاع ۵۰ متری استارشیپ اکنون این دو روی هم ۱۲۰ متر ارتفاع دارند. سوپر هوی از ۲۹ موتور رپتور برخوردار است و استارشیپ از ۶ موتور رپتور.
شرکت اسپیس ایکس در حال آمادهکردن بزرگترین موشک جهان است. غول عظیمالجثه سوپر هوی (Super Heavy) که یک تقویتکننده ۷۰متری است، در یک آزمایش حساس به زودی موشک Starship SN20 را جهت آزمایش به یک پرواز تست در مدار زمین خواهد برد.
این موشک اینک در پایگاه Starbase واقع در جنوب تگزاس مشغول آمادهسازی است. روز گذشته عملیات الحاق استارشیپ به سوپر هِوی انجام شده است. با احتساب ارتفاع ۵۰ متری استارشیپ اکنون این دو روی هم ۱۲۰ متر ارتفاع دارند. سوپر هوی از ۲۹ موتور رپتور و استارشیپ از ۶ موتور رپتور برخوردار است.
هم موشک و هم تقویتکنندهاش قابلیت فرود و استفاده مجدد دارند. برنامه این پرتاب ۹۰ دقیقهای شامل قرار گرفتن استارشیپ در مدار و سپس فرود آن در ساحل هاوایی است. سوپر هوی نیز پس از رساندن استارشیپ به مدار در خلیج مکزیک فرود خواهد آمد.
رقابت غولهای فضایی آمریکا در چند ماه گذشته به یک جنگ تمام عیار بدل شده است. پس از آنکه جف بزوس مالک شرکت بلو اوریجین نسبت به مناقصه ۲/۹ میلیارد دلاری ناسا و اسپیس ایکس در پروژه آرتمیس اعتراض کردند، کار به بررسی مجدد رسید و دیوان محاسبات ایالات متحده صحت قرارداد را تایید کرد. بلو اوریجین بعد از این شکست برای عقب نماندن از اسپیسایکس با سرعت در حال توسعه موشکهای جدید نیوگلن است. گفته میشود آنها قصد دارند در ساختار اصلی نیوگلنها از فولاد ضدزنگ به جای آلیاژ آلومینیوم استفاده کنند.
بخوانید: پیشنهاد ۲ میلیارد دلاری «بزوس» به ناسا برای بازپسگیری قرارداد سفر به ماه
این رقابت از این حیث جالب توجه است که عملا از سوی دولت و ناسا راهبری نمیشود و عملا کمپانیها را از مقام پیمانکار به کارفرمای طرح ها ارتقا داده اشت. در سمت دیگر سازمان فضایی چین CNSA با سرعت در حال تحقیق بر روی پروژه سوخت یونی در سفرهای فضایی آینده است که در صورت تحقق میتواند مدت سفر به مریخ را از ۸ ماه به ۳۹ روز کاهش دهد. این طرح بلندپروازانه دارای یک مشکل بزرگ است. سوخت یونی به بدنه فضاپیما آسیب می زند و هنوز دانش لازم برای عملی کردن آن به دست نیامده طرح دیگر چین ایجاد سیستم Em Drive است که به موتور غیرممکن هم مشهور است.
بخوانید: ثبت رکوردهای جدید توسط پیشرانه یونی ناسا
موتورهایی بینیاز به نیروی پیشرانه مانند سوخت موشک های معمولی و قابل حرکت با نوسان امواج مایکروویو که سال ۲۰۰۱ توسط راجر شوور انگلیسی مطرح شد. اما هنوز به مرحله عینی نرسیده است. اصولا CNSA طرحهایی را در دست اقدام دارد که از نظر سطح تکنولوژی با آنها فاصله زیادی دارد.
از طرف دیگر در حالیکه CNSA باید برای پروژههای پیشِ رو میلیاردها دلار هزینه کند، ناسا پس از سالها کمبود بودجه اینک با آسودگی به تماشای جنگ تکنولوژیک کمپانیهای آمریکایی نشسته تا از خروجی این رقابت با کمترین هزینه ممکن تکنولوژی آینده را استخراج کند
دولت آمریکا نیز از این رقابت استقبال میکند تا بدون تقبل هزینه خاص پیشتازی رقابت فضایی را در دست داشته باشد. از زمان پایان جنگ سرد فضا اهمیت سابق خود را از دست داده بود. اکنون دور جدیدی از رقابت بین دولتها و کمپانیها اوج گرفته است.
- 6 مهر ماه 1403
ایلان ماسک: ۵ «استارشیپ» بیسرنشین به مریخ میفرستیم (+مجموعه تصاویر) - 27 شهریور ماه 1403
فهرست پادکستهای مرتبط با هوانوردی، فضا و هوافضا - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با فناوری پرینت سهبعدی - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با پهپادها و رباتهای پرنده - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با خودروهای پرنده و تاکسیهای هوایی - 23 شهریور ماه 1403
لباس فضایی جدید اسپیسایکس: 20 دقیقه آزمایش در فضای بیرونی طی ماموریت پولاریس